Vyplatí se investice do fotovoltaiky?

 

Na začátek pár čísel:

České domácnosti zaplatí napřesrok za elektřinu okolo 300 miliard navíc. Podle odhadů tak v roce 2023 průměrná rodina, žijící v bytě s obvyklou spotřebou 2,5 MWh ročně, zaplatí o 15 až 20 tisíc více než loni. 

A pokud bydlíte v rodinném domku s elektrickým topením, zaplatíte o 60 až 74 tisíc Kč více. S takovými vyhlídkami do budoucnosti je ten nejvyšší čas začít uvažovat o tom, jak pořídit elektřinu levněji.
I díky situaci na trhu s elektřinou se stále více lidí zajímá o fotovoltaiku, která vyrábí levnou a ekologickou elektřinu ze slunečního záření. Fotovoltaika na rozdíl od klasických forem produkce elektřiny neškodí životnímu prostředí, jedná se o obnovitelný a (téměř) nevyčerpatelný zdroj energie. Pro její výrobu nemusíte pálit uhlí ani štěpit jádro. Stačí vám jen sluneční paprsky.

Fotovoltaika: Jak funguje a co si při jejím výběru pohlídat

Fotovoltaická elektrárna využívá fotoelektrického jevu – působením slunečního záření na plochu fotovoltaiky vzniká stejnosměrný elektrický proud. O využití proudu se pak postará další důležitá část fotovoltaické elektrárny – střídač. Ten ze stejnosměrného proudu vyrábí proud střídavý, který odebíráme ze zásuvek.

U střídače se ještě na chvilku zastavíme. Je to totiž součástka, u které byste při výběru měli být opravdu důslední. V případě, že si pořídíte elektrárnu společně s baterií na uložení energie na „horší časy“, je výběr typu střídače zásadní. V ČR se totiž na rozdíl od většiny států měří spotřeba a výroba elektřiny po jednotlivých fázích, ve zbytku světa naopak měří spotřebu a výrobu součtovým měřením. U nás se tak každá fáze řeší zvlášť a symetrické střídače si s tím neumí poradit. Jde o malý, ale zcela zásadní detail, který může snížit, anebo dokonce vyvrátit návratnost celé elektrárny.

Vždy proto chtějte asymetrický střídač, který si reguluje každou fázi samostatně (posílá do každé fáze jiný výkon).

Fotovoltaické elektrárny s akumulací: Schovají elektřinu na „horší časy“

A když už si pořizujete fotovoltaiku, rovnou investujte do fotovoltaické elektrárny s akumulací. Taková elektrárna je schopna uchovávat přebytečnou energii v průběhu celého dne. Existují 2 typy:

Solární panely s akumulací do vody – při přebytku je energie přesměrována do speciální nádrže s vodou (klasický bojler), kterou ohřívá. Doma pak tuto teplou vodu využijete v kohoutku a případně i na topení (v případě, že elektrárnu propojíte s tepelným čerpadlem).

Solární panely s baterií – systém ukládá přebytečnou energii na „horší časy“, ale mnohem lepším způsobem. Díky akumulaci v baterii můžete totiž využít sluneční energii i večer, když slunce nesvítí. Na fotovoltaickou elektrárnu s baterií také získáte vyšší dotaci, a zároveň tak docílíte rychlejší návratnosti své investice. A můžete s ní nabíjet klidně i svůj elektromobil.

Důvody, proč si pořídit fotovoltaickou elektrárnu:

  • Zvýšíte svou nezávislost na dodavateli elektřiny a v dlouhodobém horizontu ušetříte peníze za účty za elektřinu.
  • Šetříte životní prostředí. Energie vyrobená ze slunce je 100% čistá. Fotovoltaické panely i střídače jsou kompletně recyklovatelné, jejich likvidaci máte předplacenou v recyklačním fondu stejně jako u běžných elektrospotřebičů.
  • Na fotovoltaickou elektrárnu můžete čerpat státní dotaci Nová zelená úsporám v hodnotě až 200 000 Kč.
  • Je to řešení na celý život. Fotovoltaické panely vydrží 35 let a více, střídače okolo 15 let a baterie 15 let. U výrobců bývá záruka na jednotlivé komponenty menší, je to ale z toho důvodu, že se efektivita produktů v průběhu let postupně snižuje.
  • Jakmile je fotovoltaika nainstalovaná, nevyžaduje od vás prakticky žádnou údržbu.
  • V případě, že si pořídíte fotovoltaickou elektrárnu s akumulací, můžete na elektřině dokonce i vydělat – to, co nespotřebujete, prodáte svému dodavateli elektřiny.

Právě teď je ideální doba na to, přejít od uvažování k činům. Ještě donedávna udávali výrobci slunečních elektráren finanční návratnost okolo 10 let. Toto číslo však „díky“ momentálnímu tempu růstu cen elektřiny může klesnou i na polovinu. A je si toho vědoma i česká populace, jen za první pololetí roku 2022 se nainstalovalo rekordních 9 354 elektráren – to je skoro 200% meziroční nárůst!